Senin, 16 Desember 2013

SOAL UTS 2 DAN UKK SD BHS. MADURA SD

BLOG INDUK :  diklik
http://blograsyad.blogspot.com      (semua blog)

SOAL-SOAL BAHASA MADURA SD
UTS 2 dan UKK
TAHUN PELAJARAN 2013-2014

(M.Rasyad, SDN Cenlecen 2, Pakong Pamekasan Madura)


Materi dari buku Bhasa Madhura Sare Taman
cetakan 2011





UTS Semester 2



UTS Semester 2 Kelas 4

Dhalmos

Neng settong careta bada oreng esebbhud Dhalmos, tengka polana males alako tape terro ngakanna nyaman. Mongghu da’ aba’na sakabbhina kalakoan ekarassa malarat ban berra’.
Settong bakto tengnga malem neng bengkona Dhalmos aghella’ bi’-dhibi’an lantaran nemmo akal kaangghuy kal-ngakale oreng laen. Neng pekkerra terro nepoa sabannya’na oreng se bada e pasar sopaja olle kaontongan se raja. Carana Dhalmos ebakto malem jareya nyare kajhu se konco’na metto cangka. Saellana nemmo, kajhu ghella’ pas ebu’leddhi obu’ ban kaen barna celleng maksoddha ma’le katon serrem ban nako’e.
Saterrossa Dhalmos pas kalowar dari bengkona nyong-ngenyong entar ka pasar neng dhisana. Dapa’ ka pasar Dhalmos pas abendem pesse sabannya’na satos ebu ropeya se ecar-pencar gan sapolo ebuan neng en-laen kennengan.
Kalagghuanna teppa’ are pasaran Dhalmos ghi’ lagghu entar ka pasar nojjhu neng kennengan se aba’na ghella’ malem abendem pesse. Ebannya’na oreng Dhalmos abhidhatu kalaban careta cek-lecek. Oca’na, ”Heee tan-taretan sadhaja se pada moljha, kajhu cangka se etegghu’ bula neka banne kaju ban-saromban tape kaju sakte se bisa nyare pesse kalaban cokop ecole’aghi ka tana.”
Dhalmos pas apoter tello kale lajhu ngontallaghi kaju saktena da’ tana kennengan se aba’na ghella’ abendem pesse. Bakto kajuna ecole’aghi da’ tana sakabbhina oreng se nyakse’e pada kasambu’ lantaran pas kalowar pesse sapolo ebuan. Dhalmos sambi acaca cek-lecek ngontallaghi pole kaju saktena sampe’ sapolo kale, reng-oreng se pada ngabas sajan kasambu’ polana ban ecole’aghi lajhu kalowar pesse sapolo ebuan tak-ngettak.
Lantaran dari penterra Dhalmos acareta sampe’ bada oreng se nabar kaju saktena sapolo juta ropeya. Dhalmos dha-kendha ta’ enda’ tape serrena penter alecek Dhalmos bisa maparcaja oreng sampe’ kajuna kajhuwal seket juta ropeya. Kaangghuy ta’ etemmo akal lecekka Dhalmos ngoca’ da’ oreng se melle kajuna, “Ka’ kaju sakte neka cole’aghi neng are pasaran pole lantaran samangken ampon nare’ ban lebat bakto saratta ta’ kengeng lebat dari pokol sanga’!” Oreng ghella’ parcaja pas pada mole. (M. Rasyad)

I. Berri’i bunterran horop a, b, c otaba d neng sala settong jawabhan se paleng bender !
   Soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare neng careta e attas!
1.    Sapa se ekacareta e attas”?
a. M. Rasyad    b. Dhalmos    c. Oreng males         d. Reng pasar
2.    Bhul-ombhul careta e attas bisa egante’e ban bhul-ombhul ..................
a. Oreng Males b. Oreng Lecek c.Oreng Co-ngocoan d. Oreng Pasar
3.    Se ngangghit careta e attas .........................
a. R. Taha         b. M. Drajid    c. Bahtiar                   d. M. Rasyad
4.    Apa se elakone Dhalmos bakto malem neng e pasar?
a. abhendem pesse    b nyare kaju  c. le-melle      d. ajhuwal embi’
5.    Pajhu barampa ropeya kajhu saktena Dhalmos?
a. sapolo juta   b. seket juta  c. satos juta                d. satos seket juta
6.   Pa’ Rasyad ngastane guru neng SDN Cenlecen 2. Artena oca’ ngastane neng okara e attas ..
a. ngajhar         b. ngalakone c. molang                   d. dhaddhi
7.   Ca’na ghuru, ”Ngen-angenna ba’na kabbhi pada bhaghus”.
      Oca’ ”ca’na” neng okara kasebbhud bhasa engghi bhuntenna ...............
      a. manabi         b. dhumen     c. mangghi                d. dhabuepon
8.   Pa’ Taha ghi’ jaman Jeppang taon 1944 toman dhaddhi .............  neng SR VI Pakong. Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a.  ghuru           b. kapala sakola  c. pangawas      d.tokang kebbhun
9.   Anom preppa’na nyerrat sorat. Artena nyerrat ..............
      a. noles             b. toles           c. soroy                      d. ora’
10. ke[lL/o    ebaca ………….
      a. ko’ol              b. kolor           c. kellor                      d. kellar
11. Kerata bhasa ”terbhang” akor ban ghuru laghu .....................................
      a. bunter alembang                c. sala bunter kebbhang
      b. bunter alobang                   d. ghapper e labang
12. Pa’ Gafur ngenep e bengkona Pa’ Umar.
      Oca’ ”ngenep” neng okara kasebbhud bhasa engghi bhuntenna .....
      a. kelem            b. ghubhar    c. asaren                    d. meyos
13. Abhanto oreng towa reya settong kawajiban mongghu da’ na’-kana’!
      Artena oca’ ”abhanto” neng okara e attas ......................
      a. aberri’            b. abhareng  c. atoro’                      d.atolong
14. Sengko’ noro’ a kaka’. Bhasa engghi bhuntenna ..................................
      a. Kaula ngaterra kaka’.         c. Kaula ngerenga ka’ emmas.
      b. Kaula asarenga ka’emmas. d. Kaula manoddha ka’ emmas.
15. Ba’na kodhu bhajheng ajhar sanare ta’ kasta budi are.
      Artena oca’ ghumate neng okara e attas .......................
      a. maske           b. margha      c. ghu-ongghu         d. sopaja

II. Esse’e ti’-titi’ neng okara reya!
1.    Tang ale’ amaen ka mor lorong. Oca’ ”mor lorong” artena .......
2.    sekKh   ebaca ......................
3.    Kerata bhasa oca’ ”dhamar” artena ........................  bharang se samar.
4.    Somor se ella ta’ ekataoe sengale enyamae somor ..........................
5.    Pa’ Taha ban Pa’ Umar ejhulughi ”Tokoh Pendidikan” neng Mekkasan. Artena ejhulughi ........
6.    (Baramma) manabi kasokan dhaddhia ghuru? Bhasana oca’ e dalem korong se bender etoles ....................................
7.    Salerana ce’ padana ban tang ale’. Laen oca’na salerana = .......
8.    ”Ale’na melleaghi buku toles!” Buku toles artena = ................................
9.    ke[nN=    ebaca ...................
10. Kerata bhasa oca’ ”marongghi” artena ..............................................

III. Jawab petanya reya!
1.    Toles artena kerata bhasa oca’ ”cangker, kona, dhukon !
2.    Apa artena oca’ ebhabharraghi, asta, ban ajhumenneng?
3.    Bhasaaghi okara reya ! Mon ebaghi bi’ embu’, sengko’ entara ka bengkona Pa’ Rasyad.
4.    Salen da’ tolesan carakan madhura! Bacca, possa’, tal-ontal.
5.    Bhasa’aghi! ”Arapa ba’na ma’ ta’ entar ka langghar?

KONCI JAWABHAN SOAL UTS 2 KLS 4 B. MADHURA SARE TAMAN
I
1.  b
2.  a
3.    d
4.    a
5.    b
6.    b
7.    d
8.    b
9.    a
10. c
11. c
12. a
13. d
14. c
15. d

II
1.     temor jhalan/embung
2.     sekka’
3.    maplasdha
4.    tanto
5.    enyamae
6.    kadhiponapa
7.    mowana, ropana, aba’na
8.    buku se eghunaaghi tet-nyatet otaba les-noles
9.    kenneng
10. ghighi

III
1.  Cangker = nyancang pekker. Kona = pengkona parana. Dhukon = dhu-buddhuna lalakon.
2.  erembi’aghi, makam/kobhuran, ngennengnge
3.  Manabi eparengaghi sareng Ebhu, kaula entara ka compo’na Pa’ Rasyad.
4.  bcC, [posSh, t[lHonTl\
5.  Aponapa sampeyan ma’ ta’ meyos ka langghar?


UTS Semester 2 Kelas 5

Baca gallu patete!
Arebbhu’ Tolang Da’ Dhaghingnga

E budina bengkona Man Sadin neng tengnga saba bada rung-barungan. E bakto sar-asar maba rung-barungan ghella’ ekatoju’i duwa’ na’-kana’ sapopowan, nyamana Sale ban Brudin. Sekaduwa ju’-toju’ sambi dha’-kandha’an. Dhang-kadhang pada aghella’ salang pajhighellan. Tape bid-abidhan dari se akandha pas se kaduwa bang-tabangan caca.
Asal molana:Sale ngoca’, “Sengko’ terro namenna jhagung epabannya’a”. Ngeding oca’na Sale, Brudin nyaot, “Mon sengko’ laen so ba’na terro ngobuwa embi’ sakandhang”. Sale pas nyalko’, “Iya, tape embi’na ba’na panggher ghallu ka pattok ma’le ta’ ambha ka tang saba”. Brudin ta’ enda’ kala, “O, banne da’ iya, Ke’, sabana ba’na paghari palengkeb, aman jareya”. Sale nyaot, “Enja’ jha’ ngator sengko’ ba’na, Din, jareya tang urusan, jha’ wa-matowa”.Tape serrena Sale lakar kana’ ngarosan, Sale pas pegghel lajhu tanangnga esolor nyongkottaghi cetaggha Brudin. Brudin pada ta’ enda’ ngala maske towa’an pas tanangnga alembayyaghinapok pepena Sale salang pacentar tello kale sambi ngoca’, “Ba’na mer-mangomer ka setowa’an tada’ tatakkramana, ambui Cong ja’ bali’i pole ma’ le ta’ kaler dukale!” Terros se kaduwa pas madhaddhi tokar salang ghumbhel akanta koceng ban pate’.
Man Sadin se pareppa’na arao padina takerjhat ngeding grudu’na rung-barunganna robbhu atalabuyyan ecapo’ sengkol tokarra kompoyya se kaduwa. Man Sadin dhuli nyandher, ta’ bannya’ caca dapa’ pas lajhu mabhiyar pepena se kaduwa. Ta’ karowan Sale ban Brudin saellana tao jha’ se mabhiyar ghella’ teppa’ kaena dhibi’ pas buru cal-mancal pada ban koceng bulla’, sambi rak-nerrak saba seghi’ acellot sampe’ aherra se kaduwa pada labu napang car-takacar apor-popor ban cellot. Pas se kaduwa jhagha salang abas sambi aghella’an lantaran mowana pada atang-pontang ban cellot. Man Sadin ngatela kompoyya aghella’an burung se nabangnga terros polana se kaduwa ella akor.(M. Rasyad)

I. Krena pateppa pas pele jawabahan se paleng bender lajhu berri’i bunterran neng horop a, b, c, otaba d !
Soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare dhibi’ neng careta e attas!
1.    Oddhi tebbak sapa se ngangghit careta e attas reya, mon tao pele!
a. Sabadin        b. M.Rasyad              c. M.Taha       d. Dradjid
2.   Bada edimma Sale ban Brudin bakto sar-asar maba?
      a. e saba           b. e budina bengkona Man Sadin            c. e rung-barungan d. e alas
3.   Ngen-angenna Brudin terro apa?
      a. namenna jhaghung  b. namenna gheddhang             c. ngobuwa sape     d. ngobuwa embi’
4.   Arapa Man Sadin ma’ takerjhat?
      a. kompoyya atokar                             c. romana robbu      
b. ngatela olar                                      d. ngeding grudu’na rung-barunganna robbu
5.   Arapa Man Sadin ma’ burung senabangnga terros kompoyya?
      a. sabana acellot                                 c. kala santa’
      b. se kaduwa ella akor                       d. materros raoanna
6.   Tana nyaba rowa sateya la e lakone Man Samad. Tana nyaba artena ...
      a. tana maba                                        c. tana se akanta saba
      b. tana bacca                                       d. tana saba
7.   ”Sampeyan ngembhang bhako, tanto bhunga ngaghunge pottra penter”.
      Oca’ bhangsalan neng okara e attas andi’ arte / tegghes ..................
      a. tongghul       b. bunga                    c. malate        d. podhak
8.   Mara pele ca’-oca’ se olle panoteng ”na”, ayo se kemmaan krena gallu!
      a. sampera, labanga, sorata              c. samperna, labangna, soratna
      b. samperra, labangnga, soratta       d. samper, labang, sorat
9.   # , ^   aksara rajana ...............
      a. Ca, Ja                       b. Pa, Ma                   c. Ta, Nya      d. Ka, Sa
10. p}pPhn   ebaca ................
      a. preppa’na     b. pappana                c. pappa’an   d. eppa’na
11. Arte ban panebbhussa oca’ bhangsalan: paghar lesan. Pele se bender!
      a. bibir – ebirbir    b. jila – ela-balai   c. paghar – ajhar  d. gigi – mangghi
12. Jhar-ajharan peyol kene’.
      Li-bali ajjha’ ka-sengka.
      Kodhu bariya dhaddhi mored.
      Panebbhussa oca’ bhangsalan “peyol kene’” neng okara e attas?
      a. ka-sangka    b. li-bali                      c. jhar-ajharan          d. Mored
13. Mabudu’ pesse reya pada ban lenta ngesep dara.
      Maksodda apa, ayo pekker pas pele jawabhan e baba reya!
      a. co-ngocoan oreng  b. ngeco’an     c. lecekan    d. marogi oreng
14. Kompoy da’ Emba abhasa ngangghuy bhasa .................
      a. enja’ iya        b. engghi enten        c. engghi bhunten   d. cena
15. Nyapa da’ oreng laen ngangghuy oca’ bhangsalan: Ngembhang penang.
      Sepaleng bender da’ ba’na, oddhi pele patete mon tao bunterre!
a. Da’ dimmaa bhai ba’na Ka’ ma’ asalenan anyar, ya, ce’ gagaa?
      b. Adu, ma’ kopo kabbhi klambina ba’na Ka’ lebur kacellep pola?
      c. Ngembhang penang ongghu ba’na Ka’, la para’ sataonna ta’ da’ dhinna!
      d.Ayo,Ka’,ambu gallu da’tang bengko pas dhang-biddhangngan ma’le anga’.

II. Maju esse’e kakoranganna okara e baba reya ma’ le samporna okarana!
1.    Karampon tolesan carakan madhurana .............
2.    #i][sNo   tolesan latenna .............
3.    Oca’ bhangsalan: Cobbhu’ raja tegghessa bhudhak, panebbhussa ..............
4.    Pangajharra Pa’ Rasyad jharna ongghu, sengko’ lekkas ngarte.
Jharna laen oca’na ...................
5.    Kaka’na Kokon sateya dhaddhi dhaghang cecelan. Dhaghang cecelan maksodda ............................................
6.    Eatore kaghali dhimen bighi accem neyaddha ma’ le sae bingkeng are!
Panebbhussa oca’ bhangsalan neng okara e attas ...................
7.    Sa’ima rowa lakar kana’ parekas, ...................... neng bengkona lebur asapoan, sasassa, ra-kora, ban en-laenna.
8.    Pa’ Rasyad ajhang-onjhang, ........................... meyossa ka Mekka.
9.    #}=[go[no  tolesan latenna ...................
10. Padi baghussa etamen neng tana saba tape tenggang ban bhako lebbi cocok etamen neng tana .................         

III. Ayo, jawab bi’-dhibi’ petanya ebaba reya jha’ le-tolean kangan kacer!
1.     Apa maksodda oca’ tana dhaghang ban oreng dhaghangan!
2.     Sare 3 oca’ bhangsalan se andi’ arte kandhang, bhabbhuru ban maghi’?
3.     Sebbhudaghi 3 oca’ ghante kaangghuy oreng kapeng tello’!
4.     Toles carakan madhurana aksara rajana Ka, Ta, ban Nya!
5.     Toles laen oca’na bhuthok bannya’na 3 oca’!


KONCI JAWABHAN UTS 2 B.MADURA KLS 5
I.
1.  b
2.  c
3. d
4. d
5. b
6. c
7. b
8. b
9. c
10. a
11. d
12. b
13. d
14. c
15. c

II.
1. @r[mPon\
2. Trisno
3. ecandhak
4. na’na’, terrang, jhatna
5. lakona macecel bharang
6. ghi’-ghighi’
7. dhibi’na
8. salerana
9. Trenggono
10. panengghin, tengkas

III.
1.   tana jhuwal belli, oreng se lakona ajuwal belli barang
2.   bengkona ebin, kalowang kene’, bighi accem
3.   aba’na, dhibi’na, salerana
4.   @  ,  #  ,  ^ 
5.balutong, cabhuk, emmes, latthong, crambha, dhu-landhu, ................


UTS Semester 2 Kelas 6

Baca patete!
Kerbuy Abudhu’ Manossa

Neng seddhi’na ghunong Pakong lamba’ odi’ settong kerbuy pote. Settong are, bakto nyare kakan pelka’ ta’ nemmo aeng. Kerbuy ngatela cangkelongan nyangka aesse aeng. Karana ce’ pelka’na lajhu eenom sampe’ tada’. Mare ngenom kerbuy takerjad ngeding u-bau seng-laseng. Neng pekkerra, ”Areya banne aeng tape ra’-cora’na kemmena manossa”. Kerbuy ngetek tako’ tabu’na sake’. Olle tello are tabu’na molae sake’ ban bara. Dari are ka are bulan ka bulan tabu’na se bara sajan raja. Genna’ 9 bulan 3 are kerbuy ngua’ pas ajjhen o-tao kalowar budhu’ tape aropa 3 bhaji’ bini’ manossa. Se tello’ enyamae Mawar, Malate, ban Gaddhing se da’-ngoda’an.
Ebakto se tello’ la ja-raja, lapenter berka’ ban amaen, kerbuy nemmo kasossa’an. Ana’ se tello’ ekeco’ eghiba buru oreng. Kerbuy seang malem sossa sabuluna kole’ sampe’ ekakoros ban ekasake’ dhaga ta’ kowad ajhalan. Serrena neser ka ana’na kerbuy maksa ajhalan nyare da’ man-dimman kennengan. Saellana dapa’ da’ settong kampong kerbuy ngeding bauna ana’na neng settong roma. Ta’ kalaban bannya’ pekker kerbuy lajhu ngandhus labangnga sampe’ tello kale, aherra pas abukka’. Ngatela ana’na kerbuy lajhu aghellu’ sambi nanges. Tape se duwa’ Mawar ban Malate ta’ enda’ ka embu’na pas buru majhau. Tape Ghaddhing sajan nyambellut ka embu’na sambi nanges ngog-serngoghan. Kerbuy man-ngoman se duwa’ tape pagghun ta’enda’ mala ca’-ngoca’e embu’na. Oca’na, ”Ba’na keban, ba’na kerbuy, banne tang embu’ ”. Kerbuy neng-enneng coma nanges sampe’ cab-cabba aeng matana aghalajhir mabacca pepena.
Ta’ bisa ngoman ana’na se duwa’ kerbuy ban Ghaddhing pas mole. Dapa’ neng settong kennengngan se sateya anyama Sombher Dhuko kerbuy pas aserro sake’ to’ot. Kerbuy apessen da’ Ghaddhing,”Naaa’ sengko’ mojhia da’ ba’na mandhar nemmoa pojhur, naa’ sengko’ reya mahlok keban tape ba’na da’ kasengko’ nganggeb embu’ ta’aoba tekka’a sakonco’na obu’ bhida ban seduwa’ rowa, dhina pasabbar coma Se aghabay sengko’ ban ban’na setao apa rahasiana reya, maju tarema kalaban ihlas, degghi’ maske sengko’ tada’ jalane odi’ reya kalaban sabbar, aduuu, ella sengko’ ta’kowat sake’ tang ajal dapa’ gan dhinna”. Ta’ esangka mare awasiat kerbuy pas mate lajhu daddhi somber se ngolbu’ emmas. Ghaddhing mandi sambi makempo’ emmas se kalowar dari kolbu’na somber. Ngeding berta jareya se duwa’ Mawar ban Malate terro mandia keya tape pas olle calaka’ mate tasellem. (M.Rasyad

I.  Pele jawabhan se paleng bender pas bunterre horop a, b, c, otaba d !
     Soal no. 1 sampe’ no. 5 jawabbha nyare neng bacaan e attas!
1.  Neng dimma careta jareya kadhaddhian?
      a. e Cenlecen b. e Seddur             c. e Pakong   d. e Klompang
2.   Kasossaan apa se merre ka kerbuy?                  
      a. sake’ tabu’              b. kaelangan ana’  c. kamatean ana’     d. kalaparan
3.   Olle kabhungaan apa Ghaddhing bakto mandi e somber? 
      a. nemmo pesse   b. nemmo emmas  c. nemmo enten d. nemmo soca
4.   Mawar ban Malate olle calaka’ asabab..................
      a. ca’-ngoca’e embu’na  b. tasellem  c. e kakan macan  d. tameller ghallu
5.  Sapa se ngarang careta e attas jareya?
      a. Sabardhin b. Brudin                    c. Pan Lerab d. M.Rasyad
6.   Kaka’na Saimen sateya dhaddhi masinis. Tompangan kaka’na Saimen
      a. kapal          b. seppor                    c. bhitek         d. motor
7.   Sabellunna bada parao neng songay oreng nompa’ ..................
      a. sampan     b. sakoci                    c. kapal tase’ d. bhitek
8.   Neng settong careta bhaja ecokoco kancil seterro entasa songay.
      Artena oca’ entasa neng okara e attas .................
      a. lebaddha   b. alengkaa               c. alangngoya d. alonca’a
9.   Sateya oreng ajalanan ta’ ambhu bit-abit ngantos motor.
      Artena oca’ ambhu neng okara e attas ....................
      a. parlo           b. osa             c. neng-enneng       d. mandhek
10. nemB=   ebaca ..............
      a. nemba’      b. Nemba       c. Nembhung                        d. nembhang
11. Bandabasa carakan madhurana ...................
      a. *nFbs  b. bnFbs  c. *nDbs               d. bnDbs
12. Maddha tebbhak maleng lema’ bannya’ epon
      Kampa lebbhu roma
      Elabang maleng se ceccer
      Dhing kalowar orengnga otaan dara
      Jawabhan tembhang e attas ..............
      a. bhak-tebbhaghan            b. en-maenan c. oreng mena d. oreng ngakan
13. Fajar nyongjhung tanang, tandhana ................ ka ghuru.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. abalaa        b. atanyaa     c. mentaa tolong      d. mentaa bala
14. Pele okara sekemma sebanne okara nungghal!
      a. Sake’?       b. Sake’          c. Ale’ ajhar maca   d. Pane sake’ ghighi
15. Bunder. Oca’ kasebbhut tolesan carakan madhurana ............
      a. bunFe/          b. *unDe/          c. bunDe/                      d. *unFe/

II.  Ti’-titi’ neng okara reya esse’e ban oca’ se sorop!
1.    Edharad bada dokar neng e songay bada ....................
2.    Tompangan sateya mon e ................... ban lamba’ macemma bannya’an sateya.
3.    gnTnJu=   ebaca ..............
4.    msBki/   ebaca .............
5.    Pa’ Rasyad penter nembhang tembhang Pucung. Pucung artena ......
6.    Oreng rowa molae gella’ ba’-koba’an, tandhana menta ...............ka kancana.
7.    Neng okara nongghal reya bannya’na jhejjher, careta, ban lesanna coma ...........
8.    *]gu=    ebaca ............
9.    mekKsn\    ebaca ............
10. Soperra tompangan kapal tase’ nyamana .................

III.  Jawab petanya-petanya e baba reya!
  1. Sebbhuddaghi laen oca’na lares bannya’na 3 oca’!
  2. Sebbhuddaghi aksara gantongan se bada neng okara reya! gnTn=Ju
  3. Sebbhuddaghi nyamana kalakoanna oreng se ajhalannaghi: parao, dokar, motor, ban sape kerrap!
  4. Oddi bhasaaghi okara reya! Sateya tang eppa’ dhaddhi ghuru.
  5. Pada ban no. 4. Tedung e dimma ba’na ma’ jhaga dhaga nare’?

KONCI JAWABHAN SOAL UTS 2 B.MADURA SARE TAMAN KLS-VI
I.    PG
1. c
2. b
3. b
4. a
5. d
6. b
7. d
8. b
9. b
10. d
11. a
12. c
13. b
14. b
15. d

II.   ISIAN
1. sampan, bhitek
2. ebhandhingaghi, eakorraghi
3. gan Tanjung
4. mas Bakir
5. nyamana ka’bhungkaan (kalowa’)
6. tolong, bantoan, ..................
7. tong-settong
8. Bragung
9. Mekkasan
10. jhurmuddhi
III.  UT
1. gharus, jhujhuk, nojju da’ settong kennengan
2. ghantongan : ta, ja
3. jhurmoddhi, kusir, sopir, tokang tongko’
4. Samangken Rama kaula ngastane ghuru.
5. Asaren e ka’dimma sampeyan ma’ abungu kantos nare’?



UKK (Semester 2)



UKK (Semester 2) Kelas 4

Ghlata Jar-kalenjar Da’ Jakarta

Bada settong ghlata e co-koco ca-kancana lantaran kandhana eanggheb ta’ maso’ akal. Ghlata ghella’ akandha da’ kancana. Oca’na, “Sengko’ bhuru dateng jar-kalenjar da’ Jakarta nenggu me-ramme neng dhissa”. Ghi’ ta’ mare acaca ghlata ghella,’ pas ca-kancana dhuli nyalko’ sambi la’-ghella’an. Oca’na, ”jha’ dhak-gendhak ra dhika, jhalanna dhika bhai pe-kleppean akanta cong-cong lemar, tedhung ra bhai ma’ le olle bila’ sakontol, haa haa haa haaa”.
Ngedhing caleanna ca-kancana ghlata pas ngoca’, “Mon ghi’ ta’ parcaja mara sengko’ acaretaa!” Ca-kancana nyambhit, “Iya, mara dhuli careta’aghi, sengko’ gliya’ ngedhing cacana ba’na ghella’!” Ghlata pas acareta: “Tello are tello malem sengko’ tadha’ neng lencak reya banne nga’ ba’na se ghun lakona les-mamales ban ngekke’an oreng tedhung. Sengko’ reya noro’ majikan da’ Jakarta, carana bakto malem sengko’ nalar da’ klambi anyarra majikan se e pakae’ ka pako neng tembo’ rowa. Bakto lagghu majikan asalen ngangghuy klambi anyarrapas da’ Sorbaja terros nerbang da’ Jakarta. Sengko’ bakto jareya nongko’ neng bhauna ta’ kasa’an. Da’ dimma’a kennengngan sengko’ noro’ majikan. Tantona apa se ekatela majikan sengko’ pada tao, otamana Taman Mini Indonesia Indah ban Ancol. Terros majikan mole, iya sengko’ pada noro’ mole sampe’ dapa’ da’ dinna’ reya”. Ca-kancana ghlata ghun coma ghu’-ongghu’an ta’ metto caca sakale lantaran cone talanjhuk co-ngoco kancana. Mongkase caretana ghlata ghella’ ngoca’, “Sengko’ ban ba’na da’ bhidhana, coma bhidhana iya areya tengghi mabana pangaterro ban genna’na pekkeran se atareka”.(M. Rasyad)

I. Pele jawabhan se paleng bender pas bunterre horop a, b, c, otaba d !
Soal no. 1 sampe’ no. 5 jawabbha nyare neng bacaan e attas!
1.   Glata neng careta e attas dateng dari ..............
       a. Sorbajha      b. Jogyakarta            c. Semarang  d. Jakarta.
2.   Glata ban ca-kancana e la’-ghella’ polana kandhana e anggheb .........
       a. co-ngoco      b. ta’ maso’ akal       c. ghendhak  d. loco
3.   Da’ remma carana glata bisa dapa’ da’ Taman Mini Indonesia Indah?
       a. nalar neng lencak                          b. nalar neng kapal abang            
c. nalar neng klambina majikan      d. nalar neng tembo’
 4.   Apa maksotta careta e attas?.
       a. entar jar-kalenjar                            b. Jha’ pang-gampang manyale  
c. nyare senneng                               d. nengghu me-ramme e Jakarta
 5.   Se ngangghit/ngarang careta e attas ...............
a. Pa’ Ghuru    b. M. Rasyad             c. M. Drajid    d.R. Taha
 6. Oreng se ekhlas abhakte tor atareka kaangghuy mamajhu “pendidikan” enyamae “tokoh pendidikan”. Abhakte artena ............................
a. mamajhu      b. asongkem             c. arencana   d. marloaghi
7.   Tasmaggha Emba ceccer e langghar. Oca’ “ceccer” bhasana .............
      a. kaparengan                                     c. kalengghiyan
      b. katoppalan                                       d. kadhingghalan
8.   Pa’ Taha abhakta buku bhasa madhura. Oca’ “abhakta” artena ............
      a. ngeba           b. ajhar                       c. maca          d. nerrangaghi
9.   kefFh   ebaca ...............
      a. kata’              b. kette’                      c. kedda’        d. keddha’
10. Oca’ kerata bhasa ”soleng” artena ..............
      a. osso sambi alengleng                   c. sosona celeng
      b. kaso dateng ba’a maleng              d. esoso leng-neleng
11. Pa’ Taha dhaddhi ghuru HIS e Sampang. Dhaddhi bhasana ..............
      a. jhumenneng               b. alako                   c. ngastane   d. ngajhar
12. Dhungngengnga ko’ol ban kancil menangka careta se malepor oreng se maca. Oca’ ”malepor” artena ............
      a. masenneng   b. masossa              c. mabhudhu            d. mapenter
13. ”Apa ba’na ghi’ ta’ tao?” Ta’ tao bhasa alossa .................
      a. bikan             b. ta’ mereng             c. ta’ ngaghili            d. ta’ emod
14. Saimen melget amargha eghighiri Pa’ Rasyad. amargha artena .........
a. kantos           b. polana                   c. dhagha      d. mapengko
15. Tabu’na berdha, kantos la’-pancella’an ghun ta’ atowat jha’ sake’.
      Berdha artena ................
      a. kembung      b. bantet                     c. sembeng   d. talebat kennyang
16. petQ   ebaca ...........
      a. petta              b. pettha                     c. pappa         d. peltas
17. Setamaso’ rora bhasa ................
      a. ngakan pao b. noto berras c. mekol lattong       d. melle jhuko’
18. Belanda kabun alaban tentarana Cakranengrat IV. Kabun artena ..........
a. mennang     b. buru                       c. nabang                  d. kala
19. Aeng tandonna ce’ possa’na dhaga           ngonca’ kalowar.
Ce’ possa’na artena .........
      a. ngalowa       b. ngeper                   c. banjir          d. talebbi       
20. Pacacana lemma’ ..................... matapencot atena oreng.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. seddha’        b. nyaman                 c. manis         d. ongghu
21. Adhunna kocor, biasana ..................... teppong.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. ngangghuy  b. eberri’i                    c. epasange  d. esaloyye
22. [mnVh   ebaca ............
      a. mennya’       b. menta                     c. mata’          d. manta’
23. Tang ghuru bari’ ngeba buku ka sakolaan. Tang ghuru bhasana ..........
      a. ghuruepon   b. Pa’ ghuru              c. ghuru kaula d. ghuru bula
24. Satammaddha SD, ba’na pas ...................... ka sakolaan MTs/SMP.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. asakola         b. materros                c. ongga         d. nerrossaghi
25. “Epakon pasera sampeyan da’ ka’dinto?, Oca’ “epakon” artena ...... ....
      a. eajhak           b. esoro                      c. eolok          d. epenta
26.anW/    ebaca .............
      a. anwar            b. ancar                      c, antor           d. ampar
27. Artena kerata bhasa oca’ “songko’” se paleng teppa’ ..............
      a. etongtong epanongko’                  c. songsong nongko’
      b. eosong epanongko’                       d. se kosong nongko’
28. Tang ghuru ngajhi entara ka Mekka bulan dateng. Entara bhasana ......
      a. mangkadda  b. meyossa                c. alalabadda            d. ghubarra
29.Dhungngeng reya bisa ekoca’ dha-kandha se ebay-ghabay.
Ebay-kaghabay artena ................
      a. erang-karang b. ecek-lecekke      c. eba-oba     d.ela-pasala
30. Kacatora Rato ban pongghabana kraton sasat ta’ arebange ra’yat, Lesap mele lengser dhari kraton nojjhu da’ Ghunong Gheggher. Oca’ ”kacatora” artena ...................
      a. kasebhudda            b. kaalokka               c. kacareta’a  d. kaetongnga
31. Mon ajhar patarongghu jha’ ................
      a. en-maenan  b. ne-bannean         c. aghaja’an  d. acacaan
32. Kersen jareya polong, kala’ se tal-mettal! Tal-mettal artena ................
      a.ra-mera b.bannya’an se ce’ merana c.bang-ngaterbang  d.ce’ merana
33. kepPyY   ebaca .................
      a. kapalla          b. tapayya                  c. keppayya   d. sampayyan
34. Bing, jha’ ngakan dapor, ngalle bhai neng roma! Ngakan dapor artena .
      a. ngakan nase’ neng e dapor         c. ngakan e dapor
      b. ngakan nase’ ka dapor                  d. ngakan nase’ dapor
35. Lesap pottrana rato Bhangkalan dhari raji ampeyan.
Raji ampeyan artena ..........
      a. bine se ngoda                                 c. bine seller ta’ resmi gundik
      b. bine se towa                                                d. raji padme

II. Esse’e ti’-titi’ neng okara e baba reya ban oca’ se sorop!
1.    Pa’ na Badrun rowa alako seang malem ambha’ ....................
2.    Dateng dhari dimma bhai ba’na Le’, ma’ ................. tengnga malem?
3.    dh knJ    ebaca ...............
4.    Ghuru ngoca’, “Sapa se dhaddhia tentara.” Bada settong oca’ neng okara kasebbhud kodhu ebhasaaghi ...............
5.    Oreng dhujan maen pesse reya dhunnyana bisa ghundhas. Ghundhas  artena .............
6.    be[tTs\   ebaca ............
7.    Artena kerata bhasa oca’ “dhukon” = ......................................
8.    Tombuna kan penang rowa lanjur. Oca’ ”lanjur” artena..
9.    Mon ekon-pakon ebhu terros mangkat jha’ ....................
10. Lajanganna mettek, cora’na para’ dapa’a ka langnge’. Mettek artena ....

III. Jawab petanya reya kalaban jawabhan se bender!
1.    Okara carakan madhura ebaba reya oba da’ tolesan laten!
bnVh ketQ=z
2.   Apa maksodda oca’ rora bhasa reya! ”noto teppong” ban ”majar listrik”
3.   Bhasaaghi okara reya! Se sake’ olle barampa are, apa ella olle pendanan?
4.   Sebbhuddhaghi laen oca’na: talebat panda’, talebat koros, ban talebat jhau!
5.   Apa artena ca’-oca’ reya! Paker, raji ampeyan, ban ghubhar.

KONCI JAWABHAN SOAL UKK SEMESTER 2 KLS 4 BHS. MADURA SARE TAMAN
I. PG                          
1.    d                                                                              
2.    b                              
3.    c                              
4.    b                              
5.    b                              
6.    b                              
7.    d                              
8.    a                              
9.    c                              
10. d                              
11. c                              
12. a                  
13. c                              
14. b                              
15. d                                    
16. b                              
17. c                                    
18. d                              
19. b                              
20. c
21. d
22. a
23. c
24. d
25. b
26. a
27. d
28. b
29. a
30. c
31. b
32. b
33. c
34. a
35. c

II. ISIAN
1.   pate
2.   dhaga
3.   dha’ kanja
4.   mator
5.   tada’ sakale di’-andi’na
6.   bettes
7.   dhu-buddhuna lalakon
8.   talebat lanjhang
9.   le-maele, ko-mapengko
10. talebat tengghi

III. URAIAN TERBATAS
1,   bannya’ ketthangnga
2.   noto berras eghabayya teppong, majar biayana laghanan listrik.
3.   Se songkan kengeng saponapa are, ponapa ampon abak sae?
4.   pentet/kotet, reggik/keres, cemot/cemmeng.
5.   talebat pae’/accen, gundik, bhubhar/mole.



UKK (Semester 2) Kelas 5

Jhagghuran Ekera Ghagghara Nyeyor

Olle tello are Siman se e’-nae’an nyeorra neng Ber Duko dhisa Pakong. Tape maske segghut molong nyeorra odi’na ghi’ mellas bhai. Settong are bakto neng tas nyeorra, Siman toju’ nyekklak sambi acaca ngon-lengngonan. Oca’na, “Tang long-polongan degghi’ mon la bannya’ terro ekabellia motor se alos, pas sengko’ ngonjangnga ca-kanca, aejjassanna ma’le katon gaga’, ca-kanca pas eatorranna lengghi, ngereng lengghi, ngereng lengghi, ngereng lengghi pasae”. Siman la gu-onggu mabu’ ngen-angen terro se alos, dhaga loppa ja’ aba’na neng tas nyeorra. Serrena lengngonna ta-santa’ ghallu Siman pas tajhungklang terjun bebas jhagghuran katana. Ngeding monye jhagghuran ga-tatanggana berka’ rebbu’an se nyareya ekera grabassa nyeor. Deng la dapa’ lajhu ngreyong se nanges, atowat sakowaddha ora’ lantaran ngatela Cong Siman malekko’ da’ gulina seddeng matana mancella’ nako’e. Kalaban sekat ga-tatanggana lajhu ngeba Siman da’ ma sake’.
Ta’ abit neng ma sake’ Siman la bisa aghella’ kek-ngalekkek. Neng ada’na ca-kancana, senyapot Siman ngoca’,”Ella sengko’ jherra’a ta’ terrowa ka se alos pole, ango’an nrema apa badana, noro’e adhad wa’-buwa’an, se tanto mocet gallu ta’ bisa lajhu maddhan, se parlo alako ghu-ongghu,  halal ban jhujhur, karana bada Sengator, Ghuste Allah langkong oneng takerranna mongghu da’ mahloggha”.Mare acaca Siman pas ngremmeng aeng matana, enga’ ka nasibba dhibi’ se ghi’ mesken ban ghi’ nongghal sarta pole edhina mate reng towa duwa’na, tanto sake’ bhi’-dhibi’an neng masake’ atena nespa, mellas ban sossa tada’ gandhinganna. (M.Rasyad)

I. Berri’i bunterran horop a, b, c otaba d neng sala settong jawabhan se paleng bender !
   Soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare neng careta e attas!

1.    Oddhi tebbak sapa se ngangghit careta e attas reya, mon tao pele!
a. Sabadin        b. M.Rasyad  c. M.Taha       d. Dradjid
2.   Mon dari nyamana Siman reya tantona oreng tane dari dimma ya?
      a. Seddur          b. Cenlecen  c. Pakong      d. Bandungan
3.   Nngen-angenna Siman se ekabu’-mabu’ sampe’ daddhi palangnga lantaran terro .................
      a. kaya’a           b. ajjassana   c. Roma raja d. motor se alos
4.   Saellana ngedhing monye tebbhugan ga-tatangghana rebbhu’an senyareya ..........
      a. Cong Sabadin                     c. barangnga se elang       
b. ghagghara nangka                        d. ghagghara nyeor
5.   Saellana Siman sehat neng e masake’ sambi kek-ngalekkek e ada’na ca-kancana ngoca’ atoro’a da’ .....................
      a. adat masyarakat                  c. adat kabiasaan
      b. adat wa’-buwa’an               d. adat tatakrama
6.   Oca’na Kaka’, ”Dhaghangan reya sengko’ ngolak e Sorbaja.”
Maksod oca’ dhaghangan neng okara e attas ..................
a. ajhuwal         b. bharang jhuwalan c. bhandha d. bharang
7.   ”Kaula samangken aklambhi dalem, alu-bulu ban otang.
      Artena oca’ bhangsalan ” aklambhi dalem” neng okara e attas ..............
      a. otang             b. rantang      c. kaos            d. kotang
8.   Abdhi dhalem ngerenge ...................., dhin aju pottre.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. dhika             b. sampeyan c. panjhennengngan  d.ajunan dhalem
9.   “Wah, gladhaggha rosak da’ karena e lanyo’ ba’a maleng”, oca’na Kaka’.
      Oca’ gladhaggha neng okara e attas asalla dari oca’ gladhag olle panoteng ………….
      a. na                  b. a                  c. e                  d. i
10. ^bkn\    tolesan latenna .................
      a. gabhaggha  b. jhaban       c. Nyabakan  d. Nyalaran
11. 2mPe/    tolesan latenna .................
      a. lempet           b. lemper        c. leppet         d. lamba’
12. Eleng-eleng oreng odi’.
      Spedha roda tello’ ca’na.
      Ajjha’ .......... ajjha’ panyale.
      Bengkona ebin peyara.
      Me’ tako’ kasandhangan.
      Parjugha kodhu jhatmeka.
      Neng tembhang Kasmaran e attas okarana ngangghuy 3 oca’ bhangsalan, settong ghi’ ta’ eberri’i panebbhus. Panebbhus se sorop ngesse’e ti’-titi’?
      a.  beca’            b. kecca’        c.ngoca’an    d. acacaan
13. Tana tengkas din Bungkas rowa lebbi tengghi dari tana ……din Suba.
      Oca’ se akor ngesse’eti’-titi’ neng okara kasebbhud?
a. saba              b. tengghi      c. kerreng      d. aop
14. Bhatek ekaleburri oreng polana ........................
      a. argana moda   b. bhagus barangnga   c. kaendhaanna   d. amacem
15. Ca’-oca se lumbra neng tareka bhatek?
      a. emassa’        b. ekella         c. etoap          d. ebeddhel
16. Mega’ .............. reya banne ban cara ngoddhak tape ngangghuy tanen.
      a. juko’              b. mano’         c. seset           d. keddhang
17. Se ajhar ce’ addhrengnga ...................... ollena reppoddha bhaghus.
      Oca’ se cocok ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. dhagha         b. margha      c. karana        d. nyoppre
18. Oca’ malem bila epanotenge ”a” dhaddhi ...............
      a. malema         b. malemma  c. malem        d. malemman
19. Engghi bhuntenna oca’ bikan .............
      a. sope              b. bila             c. dhukan      d. ta’ tao
20. Males ajhar bisa ngeba bhudhu tape .................. bisa dhaddhi penterra.
      a.bhajheng alako                    b.bhajheng amaen 
c.bhajheng tedung                 d.bhajheng ajhar
21. *]i[zn\   tolesan latenna ................
      a. Bringen        b. Bringin       c. Baringen   d. Baringin
22. Bungkaleng tolesan carakan madhurana ..................
      a. bu=k[l=     b. bu=kle=     c. *u=k[l=   d. *u=kle=
23. Areya ghiba, ghabay le-olle ka ana’na!
      Okara e attas mon ebhasaaghi da’ engghi bhunten
a.    Aneka bhakta, badhi ngo-sango da’ pottrana.
b.    Ka’dinto bhakta, badhi reng-pareng da’ pottrana.
c.    Paneka bhakta, badhi bin-sambin da’ pottrana.
d.    Ka’rowa pondhut, badhi le-olle da’ pottrana.
24. jmB=   ebaca ........................
a. dhammang  b. ghamba’    c. jambang     d. jambu
25. Oreng se lakona juwal belli bharang enyamae ....................
a. oreng dhaghangan  b.dhaghang  c.ghang-dhaghang  d.dhaghangan
26. ”Nyomet mercon neko kenneng koca’ brakay mowara, te-ngate sabab bhabhaja.”
      Oca’ bhangsalan neng okara e attas andi’ arte/tegghes ................
      a. baja               b. bajha          c. bhajha        d. bhaja
27. Pa’ Rasyad beri’ ta’ ngereng jar-kalenjar da’ Slopeng sabab ............... preppa’na songkan.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. salerana       b. dhibi’na     c. aba’na        d. Dika
28. Oca’ gladhak eberri’i panoteng “na” dhaddhi ................
      a. gladhakna    b. gladhaga   c. gladhaka   d. gladhakka
29. Nyobanger tolesan carakan madhurana ..................
      a. [zobze/     b. [zob[z/  c. [^obze/  d. [^ob[z/
30. Oca’ bhangsalan ”macem kaca kenneng pelkot” andi’ panebbhus jhatmeka. Arte/laen oca’na jhatmeka ...................
      a. jhat da’ neka   b. tengka lako becce’  c. baburugan     d. adhat
31. Bauna apa reya ma’ nyergga’? Tabhaligga oca’ nyerga’ ................
      a. magra’           b. baceng      c. alemongan d. asareddhengngan
32. Daun bhakona epolong saellana antes towana.
      Artena oca’ antes towana neng okara e attas .................
      a. samporna towana   b. ce’towana c. para’ towaa  d. la balarak
33. Se tamaso’ “teknologi sederhana”?
      a. sapedha       b. roma           c. radio           d. Bubu
34. Setoju’ ce’ salpa’na .................. tongghul to’ot.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas?
      a. kantos           b. margha      c. kanta          d. karana
35. Oca’ tales mon eberri’i panoteng “a” dhaddhi ................
      a. talessa          b. les-tales     c. le-talessan            d. talesa

II. Maju esse’e ban ca’-oca’ se bender neng ti’titi’ okara e baba reya!
1.    Bhasa alossa maju .............................
2.    Se mera ka’ dissa klambhina Mas Rasyad.
Oca’ klambhina neng okara e attas teppa’na ebhasaaghi ...................
3.    Oca’ Gresik banne etoles &Resih tape etoles ...........................
4.    Mangkaddha da’ ka’ dimma sampeyan Nom? Oca’ mangkaddha neng okara kasebbhud teppa’na etoles .........................
5.    Meyos ka Bluto =[m[yos........................ (terrossaghi tolesanna)
6.    Eppa’na tang kanca adhaghang ajam e pasar Pakong.
Laen oca’na adhaghang = .....................
7.    ”Eatore kaghali dhimen neyaddha, bighi accem, .................. paaloas!”
8.    Sengko’ ban ................ edhikane ghuru sateya keya!
9.    Oca’ ”ombhuddha” asal dhari oca’ ombhud olle panoteng .............
10. ”Talang” tolesan carakan madhurana = .....................

III. Jawab petanya e baba reya kalaban jawaban se teppa’ ban bender!
  1. Sebbhuddhaghi tegghessa oca’ bhangsalan ”kalowang kene’, pagar lesan ban bengkona ebin !”
  2. Sare 3 oca’ laenna dhari oca’ “talebat”!
  3. Sare 3 oca’ laenna dhari oca’ “elorot” !
  4. Sebbhuddhaghi 3 pakakas teknologi sederhana se egunaaghi oreng tane?
  5. Toles wa’-duwa’ oca’ se olle panoteng “a” ban “na” se oca’ asalla da-pada!          

JAWABHAN SOAL UKK SEMESTER 2 KLS 5 B. MADURA SARE TAMAN
I.                     
1.   b                           
2.   c               
3.   d               
4.   d               
5.   b               
6.   b               
7.   d               
8.   d               
9.   a               
10. c               
11. b
12. b               
13. a               
14. c               
15. d               
16. b               
17. d               
18. a                     
19. c
20. d
21. a
22. c
23. b                                   
24. c
25. a
26. d
27. a
28. d
29. c
30. b
31. d
32. a
33. d
34. a
35. d

II.
1.   ngereng, eatoranna
2.   rasoghanepon
3.   &}sik\
4.   Meyossa
5.   [m[yosK *Lu[to
6.   ajuwal
7.   ghi’-ghighi’
8.   ba’na/seda/dika
9.   na
10.#l=

III.
1.   bhabbhuru, ghighi ban kandhang
2.   talambas, talanjuk ban tasalep
3.   ebuwang, educcole ban epatoron
4.   petok, landu’ ban are’ otabalaenna .....................
5.   bantala, kasora (+ a)
bantalla, kasorra (+ na)


UKK (Semester 2) Kelas 6

Dha-nendha Dhaddhina Calaka’

Lantaran etombui resa neng le’erra Bahtiar so ca-kancana eco-koco “se Ponok”. Resa ele’erra se rajana pada ban ebbal kasti re-saarena ngeba sossa dha’ Bahtiar. Esettong are Bahtiar aoba pekker aba’na terro matada’a resana, dalem pekkerra terro atapa’a me’-ame’ olle petodhu bisa maelang resana. Tengnga malem Bahtiar entar nyeppe dha’ ghunong se bada neng dajana bengkona. Dapa’ ka ghunong, neng guwa bahtiar tojhu’ meddhet, o-tao bit-abiddhan pas ngeding tangessa ana’na setan sambi acaca so embu’na, “Ngeee – ngeee - ngeee, buuu’-buuu’ sengko’ terro amaenna ebbal, buuu’ “. Embu’na setan nyaot,“Pya nemmo bhai ba’na Cong, edhinna’ reya tada’ tokona ebbal”. Pas ana’na setan nyambit,“Arowa bu’ ebballa neng le’erra oreng se atapa”. Embu’na setan pas atole dha’ Bahtiar se meddhet laju nyandher pas ajhabhik resana. Bahtiar ngetek esandherri embu’na setan pas takerjat polana le’erra ekarassa dhammang. Deng la egaga resana la temmo tada’. Bahtiar ce’ peraggha pas dhuli mole terro abala’a dha’ embu’na.
Kalagguanna ga-tatanggana kasambu’ ban perak polana Bahtiar resana ella baras ban atamba gaga’. Kabar careta gella’ dapa’ da’ man-dimman dhisa, bannya’ oreng se pada etombui resa neng le’erra terro nendha’a atapa’a neng ghunong akanta Bahtiar. Tape se bangal nendha coma settong oreng. Oreng gella’ ngoddhi atapa sampe’ pan-barampan are. Saellana abit se atapa bakto tengnga malem ngedhing tangessa ana’na setan sambi acaca so embu’na, “Ngeee – ngeee – ngeee, buuu’-buuu’ sengko’ ambua ta’ amaenna ebbal pole, busen, eya’ ebballa pabali dha’ oreng se atapa rowa”. Embu’na setan nyaot, “Iya, kamma ebballa epabalia pong-pong orengnga ghi’ bada”. Embu’na setan pas nyander dha’ oreng se atapa. Kalaban ta’ nya’-bannya’ caca embu’na setan pas napellaghi ebballa se aropa resa dha’ le’erra oreng se atapa. Oreng gella’ takerjat banne pas perak tape sossa sabuluna kole’, le’erra atamba berra’ lantaran resana ngarempeng dhaddhi duwa’. Oreng gella’ dhari kastana pas nanges atowat long-bhallongan bi’-dhibian neng ghunong se seppe, towadda, “Aduuuuu ma’ da’iyaaa setaan”.
Saellana mole dapa’ dha’ kampongnga sakabbina ga-tatanggana pada kasambu’ ngabas  resa se bada e le’erra atamba bannya’ dhari settong dhaddhi duwa’. Ga-tatanggana bannya’ se manglo. Oca’na, “Jareya, Cong, ollena dha-nendha ta’ mekker gallu, dha’ budina ja’ dha’ iya pole ma’ le ta’ atamba bannya’ kenga’e, ya !” (M. Rasyad)

I. Pele settong jawabhan se paleng bender pas berri’i bunterran neng horop a, b, c, otaba d!
   Kaangghuy soal no.1 sampe’ no.5 jawabbha nyare neg careta e attas!
 1.   Sapa se e co-koco ”se Ponok”?
a. ana’na setan b. Bahtiar     c. embu’na setan     d. Sanendhi
2.    Bhul-ombhul careta e attas bisa egante’e ban bhul-ombhul ......................
a. se Ponok Atapa b. Tangessa Setan        c. Ghunong Daja     d. Tombu Resa
3.    Se ngangghit careta e attas .........................
a. R. Taha         b. M. Drajid    c. Bahtiar       d. M. Rasyad
4.    Bahtiar gella’ nyeppe neng dimma?
a. ghunong      b ombhut       c. alas             d. raba
5.    Sapa se olle calaka’ jareya?
a. Bahtiar          b. oreng se nero Bahtiar     c. ta-tanggana    d. ana’na setan
6.   Mon nandhu’ ebbal panandhuk ka-kancana!
Artena panandhuk neng okara e attas ..............
      a. panempak    b. panyepak  c. padapa’      d. panarjha
7.   Arena panas sajan ngelta’ ban mangel-ngel ka cetak. Artena oca’ ngelta’ ............
      a. panas           b. bulla’          c. ngello’        d. arjhang
8.   [nomyiYb\   ebaca ......................
      a. Nom Ya’kup                                    b. Nom tayyib ka Sorbajha
      c. Nom Tamin                          d. Nom Slamet
9.   Mas Bakir tolesan carakan Madhurana ....................

*
 
      a. mski/  b. msBki/ c. msbki/  d. mSbki/
10. Mon ngakan ja’ paceccer buterra! Artena paceccer neng okara kasebbhud ...........
      a. patellat          b. palebbi       c. pacred-credhan    d. Pakare
11. Kana’ rowa atampa cangkem, tandana .........polana pessena elang.
      Oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas
      a. sake’ ghighi b. lesso          c. sossa          d. getton
12. Ghi’ lamba’ mon ajalanan Eppa’ nompa’ jharan. Bhasa engghi bhuntenna .............
      a. Ghi’ bilan manabi meyos Rama netene jharan.
      b. Ghi’ dhimen manabi nyabis Rama netene jharan.
      c. Ghi’ kona manabi yos-meyosan Rama netene jharan.
      d. Ghi’ dhimen manabi yos-meyosan Rama netene jharan.
13. Sekemma okara nonggal?
      a. Pane ajhar maca                b. Pane ajhar maca ban ngetong
      c. Pane maca ban ngetong  d. Pane ban kancana ajhar maca.
14. [%]o[pPo   ebaca …………….
      a. Preppa’na    b. Paroppo     c. Kropo’        d. Proppo
15. Babulangan dari guru raja gunana mongghu da’ mored ebudi are.
      Artena oca’ babulangan neng okara e attas ....................
      a. pangataoan b. petodhu     c. pangajharan d. la-bala
16. m2mBu=  ebaca .............
      a. mangmang  b. Malembung  c. ma’-lemma’ d. mabannya’
17. Dhin Cettra tolesan carakan madhurana .................
      a. fi[nCtT]     b. din[cc] c. di[nCtt]  d. di[nCtT]
18. z}=ke=   ebaca ................
      a. ngrangkange b. mrengkes  c. ngrengkeng  d. brangka
19. Kaka’na bada e amper ................ ale’na amaen e budian.
      Oca’ sambung se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas
      a. dhineng       b. tape            c. ban             d. Mon
20. Okara se andi’ maksod aberri’ bhantoan, iya areya .....................
      a. Sengko’ mentaa tolong kala’aghi pao rowa!
      b. Arapa ba’na ma’ sossa malolo?
      c. Engko’ mojhia mandhar salamedda.
      d. Dhina sengko’ semadapa’a sen-pessen jareya.
21. Candra, Bakir. Tolesan carakan madhurana .......................
      a. cnF], *ki/ b. cn\f], bki/  c. cnf], *ki/  d. cnD], bki/
22. Tompangan se paleng kona .......................
      a. sapeda         b. dokar          c. jikar             d. Jharan
23. 30 taon tapongkor tompangan ta’ saramme sateya.
      Artena oca’ taon tapongkor neng okara e attas .............................
      a. taon sateya  b. taon ghi’bhuru  c. taon sabbhan  d. taon dateng
24. Ka’ Mohdar daddi masinis. Nyamana tompanganna .....................
      a. seppor          b. dokar          c. kapal tase’ d. Bis
25. pos-ompos  tolesan caracan madhurana .......................
      a. [po[sHom[Pos\   b. [pos[Ho[mPos\
c. [po[sHo[mPos      d. [po[sHo[mPos\
26. Malengnga lebbhu dari tas genteng. Artena oca’ lebbhu neng okara kasebbhut ....
      a. toron             b. lebat           c. nebba’        d. maso’
27. Saellana ngatela olar dadana Saima dek-geddegghan, tandhana ........
      a. ngetter          b. tako’           c. bangal        d. cone
28. Pane ajhar ngetong. Okara kasebbhud enyamae okara nonggal karana
      a. jejjherra settong                  b. caretana settong 
c. ta’ bisa epadaddi duwa’ okara d.jejjher,careta,ban lesanna tong-settong
29. Se banne puisi ..............
      a. pantun          b. syiir             c. pappareghan  d. ghancaran
30. Puisi se keccap pongkasanna da-pada enyamae ..............
      a. syiir               b. pantun       c. gancaran   d. pappareghan
31. Arena ..................... dari temor.
      Tabhaligga oca’ se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas ................
      a. petteng         b. ngompet    c. nyalono’    d. compet

@]
 
32. ....c....[ko   ebaca Cokkro.
      Pangangghuy sowara se sorop ngesse’e ti’-titi’ neng okara e attas
      a. cetak             b. lenge          c. lenge-longo  d. soko
33. Mejana bhagus dhineng korsena anyar.
      Okara e attas enyamae okara rangke’ polana ..............
      a. duwa’ okara erangke’        b. duwa okara daddi settong         
c. duwa’ okara esambung     d. duwa’ okara nonggal erangke’
34. Songay Citarum reya dalem. Tolesan carakan madhurana .................
      a. [sozyCitru[mRy flem\   b.[sozycitru[mRy flem\
      c. [sozyCitru[mRy f2m\   d.[sozyCitrum\[ry f2m\
35. Palabbhuan reya kennenganna .................
      a. motor, parao  b. dokar, jhikar  c. parao, kapal tase’  d. seppor, parao

II. Essee ti’-titi’ neng okara e baba reya ban oca’ se sorop!
1.    Bis reya ambu saellana jhujhuk ka terminal tape kapal tase’ ambu dengla nandhuk ka ...........
2.    Ghu’-agghu’ neng e .................bakal rammea pada ban kotta.
3.    Bila ajalanan jhau tantona ngeba ..................akanta pesse, kalambhi salenan, kakanan, ban en-laenna.
4.    [nomyiYbK [$o/bj   ebaca ........................................
5.    .....................ne= *=kln\  ebaca Baliga neng Bangkalan.
6.    Marongo’ sambi malengos, tandhana ........................................
7.    Ale’ ngakan. Okara reya metorot sosonanna enyamae okara ...............
8.    Duwa’ bharis se da’-ada’ neng pantun enyamae .................................
9.    Neng tembhang madhura bharis reya esebbhut .........................
10. Pappareghan reya tamaso’ da’ macemma pantun polana .....................

III. Jawab petanya e baba reya!
1.    Sebbhuddhaghi laen oca’na ngombar sabannya’na 3 oca’!
2.    Oddi toles da’ carakan madhura oca’: Bandungan, Cenlecen!
3.    Jhajhal agabay 2 okara nongghal ngangghuy oca’ (1) Eppa’, (2) Embu’!
4.    Okara rangke’ reya padhaddhi 2 okara nongghal !
Ale’ ajhar maca ban ngetong.
5.    Oba da’ tolesan laten, tolesan carakan madhura reya!
m[sCo[kK]o a[lommP

KONCI JAWABHAN SOAL UKK SEMESTER 2 KLS 6 B. MADURA SARE TAMAN
I.                     
I.    b               
2.   a               
3.   d               
4.   a               
5.   b               
6.   c               
7.   d               
8.   b               
9.   a               
10. d               
11. c
12. d               
13. a               
14. d               
15. c               
16. b                     
17. d               
18. c                     
19. b               
20. d
21. a
22. d
23. c
24. a
25. d
26. d
27. b
28. d
29. d
30. a
31. d
32. c  
33. d 
34. c
35.  c

II
1.   palabbhuan  
2.   dhisa
3.   sango/ban-ghiban
4.   Nom Tayyib ka Sorbaja (Sorbhajha)
5.   *lig = Baliga (Bhaligha)
6.   pegghel
7.   nongghal
8.   pantun
9.   bhiri
10. bada samperanna ban artena/maksodda

III.
1.   katon, paddhang, katela, ...........
2.   *nFuzn\ , [c[nL[cn\
3.   Eppa’ entar ka saba.
Embu’ abhettek e dapor.
4.   Ale’ ajhar maca.
Ale’ ajhar ngetong.
5.   Mas Cokro alomampa.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar